Dame met Roos Stationery

benodigdheden:

Ik heb een Victoriaans plaatje gebruikt van Alice Fidler
Je vindt het plaatje in de materialen zip. Haal de zip op, pak hem uit en zet het bmp patroon(oudpapier.bmp)in je map Pattern van PSP en het plaatje op een herkenbare plaats op je harde schijf.

Pak ook de filter uit en zet deze in de map Plugin. Heb je de map nog niet, dan maak je hem aan. Eliminate White is in je PSP te vinden onder Effecten/Insteekfilters/ Transparency.

Dan gaan we beginnen.

Achtergrond

Open een nieuwe afbeelding, transparant, 1200 bij 300. Zet je voorgrondkleur op patroon en zoek je oud papier patroon op. Vul de afbeelding met het patroon en minimaliseer het.

Afbeelding

Open het plaatje in je PSP. Dupliceer het en sluit je origineel.

Open je lagenpalet en promoveer de achtergrondlaag tot rasterlaag (rechtermuisknop, laatste optie). Ga dan naar Afbeelding/ Formaat wijzigen/ Pixelgrootte: h=300/ alle lagen/ methode intelligent

Ga naar Effecten/Insteekfilters en zoek je Eliminate White Filter op en pas dat toe. Je krijgt dan zoiets als het linker plaatje. Klik op je lassogereedschap (instellingen vrije hand, anti alias aan, en doezelen=1)en ga zoals het plaatje rechts laat zien om je afbeelding heen.

Ga vervolgens naar Bewerken/ kopiŽren.
Open nu je achtergrond en plak je afbeelding als nieuwe laag (Bewerken/ plakken als nieuwe laag). Zet met het verplaatsingsgereedschap de afbeelding op de goede plaats. Sluit het venster met de afbeelding definitief.

Nu kun je wat spelen met de dekking van je afbeeldinglaag om de overgang tussen je plaatje en je achtergrond wat te versoepelen. Een andere optie is die waar ik voor gekozen heb:
Klik op je spuitbus en zet de instellingen op: rond/ 5/ 0/100/25/100. Als het goed is staat je voorgrondkleur nog op je oud papier patroon. Ga nu voorzichtig met je spuitbus over de randen van je afbeelding. Houd daarbij de linkermuisknop ingedrukt.

Ben je klaar, dan kun je je briefpapiertje signeren door een watermerk of door je naam. Voeg de lagen samen en sla het plaatje vervolgens op in jpg formaat onder een herkenbare naam.

Zo dit was het dan. Veel plezier met deze les. En heb je nog vragen? Aarzel dan niet om ze te stellen.
grts, Frieke

© ClairCreations